1000 TL üzeri siparişlerinizde ücretsiz kargo!

8 Adımda Sürdürülebilir Tarım Neden Önemlidir?

Gıda Okuryazarlığı8 Adımda Sürdürülebilir Tarım Neden Önemlidir?

Gıda sistemimizde bir reforma gitmemiz gerektiği gün geçtikçe netleşiyor. 

Kuraklıklardan enerji talebindeki zorluklara, gıda seçimlerimizdeki şeffaflık eksikliğine kadar, geleneksel bir endüstriyel gıda sisteminden sürdürülebilir bir gıda sistemine geçmemiz için birçok neden var.

Hemen aşağıda insanlar için besleyici gıda yetiştirmek, gezegenin sağlığını korumak ve yerel toplulukların geçim kaynaklarını sürdürmek için neden sürdürülebilir tarıma ihtiyacımız olduğunu sizin için listeledik!

#1 Sürdürülebilir tarım toprağı eski haline getirir ve besler.

Sağlıklı toprak, daha sağlıklı bitki ve hayvanlar demektir. Bu da insanlar için çok daha besleyici yiyecekler sağlar. 

Sağlıklı bitkiler için nem çok önemlidir ve toprağın nemi zaman içerisinde kullanılan kimyasallar nedeniyle azalır. Sağlıklı toprak, nemi tükenmiş topraktan çok daha verimli bir şekilde tutar. 

Bugün gıda sistemimize hakim olan ağır toprak işleme ve sürekli artan toksik kimyasallardan oluşan geleneksel tarım tarzı, toprak ekolojisi için çok yıkıcıdır.

Böyle bir sistem genellikle toprağı üç ana besin olan nitrojen, potasyum ve fosforun ötesinde beslemede başarısız olur. 

Bitki bazlı beslenme ve sağlıklı yaşamın bu kadar basitleştirilmiş mekanik görüşü, bitkilerin ihtiyaç duyduğu birçok farklı önemli besin maddesini, minerali ve sağlıklı bitki bileşiklerini dışarıda bırakır, bu da çok daha az besleyici gıda yetiştiren ve insan popülasyonunda besin eksikliklerine yol açan tükenmiş toprakla sonuçlanır.

Günümüzün geleneksel endüstriyel tarım sistemindeki toprağa saygısızlık; toprak erozyonu, hastalık ve haşere saldırılarına karşı hassas olan & korunması için daha zehirli kimyasallar gerektiren mahsuller ve su kirliliği gibi sorunlarla boğuşmaya devam ediyor.

#2 Sürdürülebilir tarım, doğaya karşı değil, onunla uyum içinde çalışır.

Sürdürülebilir çiftçilik, doğal üretkenliğin gerçekten nasıl işlediği konusunda doğanın bize öğretmesi gereken şeylerden ders alır ve bu dersleri hem doğal olarak üretken hem de doğal olarak verimli sistemler oluşturmak için uygular.

Doğa genellikle tahakküm yerine işbirliği ve ortak çalışma yoluyla çalışır, her şey bir şekilde geri dönüştürülür ve her şey doğal sınırlar içinde iyi çalışır. Sürdürülebilir tarım uygulamaları gelecek nesilleri dikkate alır ve yenileyicidir. 

#3 Sürdürülebilir çiftlikler enerji tasarrufu sağlar.

Sürdürülebilir tarım uygulamaları, enerji kullanımını her düzeyde azaltmaya çalışır. Tarımsal üretimin daha az enerji yoğun biçimlerini benimsemenin ötesinde, daha çok değil, daha akıllı çalışan ve her geçen yıl daha verimli ve verimli hale gelecek tarım sistemleri tasarlayabiliriz.

Enerji kullanımını azaltarak ve fosil yakıtlara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, tarım sektörünün ürettiği sera gazı emisyonları önemli ölçüde azaltılabilir.

Buna karşılık, geleneksel tarım uygulamaları son derece enerji yoğun ilerler. Hem üretim hem de tarladan marketlere binlerce kilometre nakliye için büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı bir sistemdir. Aslında, konvansiyonel endüstriyel tarım, bugün dünyadaki en büyük sera gazı kaynaklarından biridir.

sürdürülebilir tarım

#4 Sürdürülebilir tarım suyu korur ve muhafaza eder.

Sürdürülebilir tarım sistemleri, malçlama, damla sulama, büyük bahçe yatakları, arazide suyu yüksek tutmaya ve yer altı su kaynaklarını yeniden doldurmaya yardımcı olan kontur üzerinde hendekler oluşturma, çok fazla ihtiyaç duymayan mahsuller dikme dahil olmak üzere suyu koruyan birçok yöntem kullanır. 

Sürdürülebilir tarım aynı zamanda su kütlelerini kirlilikten korumaya yardımcı olan yöntemler kullanır ve su kütlelerinin yakınında filtre şeritlerinin kullanılması gibi kirliliği önlemek için çalışır (bu sistemlerde kirlilik, sistemden çıkan “atık” olarak kabul edilir) 

Buna karşılık, geleneksel endüstriyel tarım, üretim için çok miktarda su gerektirir ve bu tür sistemlerdeki mahsuller genellikle kuraklığa karşı savunmasızdır.

#5 Sürdürülebilir tarım çeşitliliğe değer verir.

Sürdürülebilir tarım, yalnızca seçilmiş birkaç monokültür ürünü yerine çeşitli ürünleri içeren çeşitli çiftçilik sistemlerini kapsar.

Sürdürülebilir bir çiftlik, gelir için tek bir ürün çeşidine veya yalnızca birkaç birincil ürüne bağımlı değildir. İşte bu çeşitlilik; kuraklık, hastalıklar ve zararlılar karşısında daha fazla dayanıklılığa yol açar.

Geleneksel endüstriyel tarım, hastalık ve zararlılara karşı daha savunmasız olan tek ürünlerini korumak için kimyasallara başvurur. Böylece kimyasal tarım ilaçları, böcek ilaçları ve herbisitler kullanırlar. Bu tarımsal kimyasallar insanlar, hayvanlar ve tozlayıcılar için çok zehirlidir.

#6 Sürdürülebilir tarım, iklim krizi dünyasında dayanıklılık sağlar.

Sürdürülebilir tarım yöntemleri, düşük girdili tarımın temel taşıdır. Daha önce belirtildiği gibi, sürdürülebilir tarım enerji tasarrufu sağlar ve sera gazı emisyonlarını azaltır. Aynı zamanda su tasarrufu sağlayarak kuraklığa karşı savunmasızlığı azaltır.

Çeşitli mahsulleri bir arada yetiştiren sürdürülebilir çiftlikler ise, tarlada birbirini destekleyecek ürünleri bir arada bulundurabilirler. Birbirlerini bu şekilde destekleyen bitkiler ise geleneksel sisteme göre daha fazla dayanıklı olacaktır.

#7 Yerel sürdürülebilir çiftlikler, yerel toplulukları ve ekonomileri destekler.

Yerel sürdürülebilir çiftlikler, yerel gıda üretimine büyük önem vermektedir.

Gıda sistemimizi yerelleştirerek, güvendiğimiz ürünleri güvendiğimiz üreticilerden alabilir gıdamızın nereden geldiğini görebiliriz. Hem daha bilinçli tercihler yapabilir hem de yerel topluluklara değer yaratabiliriz. 

sürdürülebilir tarım

#8 Gerçek sürdürülebilir tarım insanlar ve gezegen için iyidir ve karlıdır.

Bir tarım faaliyetinin sürdürülebilir olması insanlara ve gezegenimizin sağlığına fayda sağlayıp sağlamadığıyla ilgilidir. Bunu sağlarken bir yandan da karlı olunabilir. Sürdürülebilir bir gıda sistemi talep eden ve bu tür çabaları finansal olarak destekleyen yeterince insan varsa, sürdürülebilir sistemler de gelişir ve artar.

*https://greentumble.com/why-do-we-need-sustainable-agriculture/ yazısından çevrilmiştir.

Farklı blog yazılarımızı da okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

Benzer İçerikler

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı Dön
bue farm

Aramak istediğiniz ürünleri hemen hızlıca arayabilirsiniz.
Bizi Takip Et