Atık Okuryazarlığı: Geri Dönüşüm 101
Çöp kutusuna atılan atıkların % 60’ından fazlasının aslında geri dönüştürülebileceğini biliyor musunuz? Geri dönüşüm de okuryazarlığımızı artırmamız gereken bir konu!
Sadece bir kez yaşıyor ama ardımızda tonlarca çöp bırakıyoruz. Evimize giren plastiğin, kullandığımız kağıt bardağın, içtiğimiz cam şişenin, gıda artıklarımızın her biri aslında çöp. Bazıları geri dönüşüp tekrar kullanılabilirken bazıları da tamamen çöp olarak kalır ve doğayı kirletmeye devam eder.
Aslında geri dönüşüm konusu da çok bilinçsiz olduğumuz fakat bilinçlenmemiz gereken bir konu. Hangimiz markette aldığımız fişi hemen orada duran kağıt geri dönüşüm kutusuna atmıyoruz ki?
Fakat geri dönüşüm bir atığı ilgili kutuya attığımızı sanmamızla bitmiyor. Atığımızı doğru bir şekilde geri dönüştürebilmek için bu konuda da okuryazarlığımızı geliştirmemiz gerekiyor!
Bazen ne olacak ki diyor, geri dönüşebilecek atıkları çöpe atıyoruz. Bazen de geri dönüşemeyeceğini bilmiyor ve o atıkları geri dönüşüm kutularına atıyoruz. Neyin dönüşemediğini bilirsek aslında bu alandaki tüketimimizi de dönüşebilecek ürünlere çevirebilir, doğayı kurtarma yolunda bir adım atabiliriz.
Kağıt bardakta çay kahve aldığımızı düşünelim, hatta elimiz yanmasın diye iki bardak aldığımız bile olur. Ne de olsa kağıt ve geri dönüşebiliyor diye düşünebiliriz.
İnanılanın aksine kağıt bardakların çoğu maalesef geri dönüşmüyor. Sıvıları sızdırmaması için bu bardaklarının çoğunun içi plastik bir tabaka ile kaplanıyor. Bu sebeple normal kağıt gibi geri dönüşebilen bir madde değil.
Aslında bu geri dönüşüm yanılgımız sadece kağıt bardaklarla sınırlı değil. “Geri dönüşüme atarım ya…” dediklerimizden hangileri dönüşüyor, hangileri çöp oluyor biliyor muyuz? İşte bunları öğrenerek daha bilinçli yaklaşabiliriz! Geri dönüştüğünü sandığımız ürünleri daha bilinçli tüketerek hayatımızda yeni bir sayfa açabilir, zihnimizde farklı bir kapı aralayabiliriz.
Bunların geri dönüşemediğini biliyor muydunuz?
Kasalardan aldığımız fişler! Örneğin pek çok kasanın yanında kağıt geri dönüşüm kutusu görürsünüz fakat bu fişler BPA ile kaplı. Geri dönüşürken ortaya çıkan kirliliği daha da artırdığından ne yazık ki fişler geri dönüşmüyor. Geri dönüşüme gönderdiğimiz bazı deterjan kutuları ya da yemek konan ve içi tamamen temizlenemeyen plastik kutular da maalesef zor geri dönüşüyor. Bunları geri dönüştürebilmek için içini hiç kalıntı kalmayacak şekilde temizlemek gerekiyor.
Evimizde çok fazla kullandığımız streç film ve ince poşetler ise geri dönüşüm makinelerinde makinenin parçalarına sıkışarak makineyi bozabildiği için doğrudan çöpe gidiyor.
Meyve suyu, süt kutuları, dışı karton kutular… Bu kutuların içi katmanlı bir yapıya sahip. Kartonun altında alüminyum ve plastik katman da bulunuyor. Bunu da ayrıştırmak zor oluyor. Geri dönüşemiyor.
Sanılanın aksine kağıt pipetler de içecek kalıntısı arındırılamadığı için geri dönüşemiyor. Sadece doğada çözünebildiği için kullanılıyor.
Cips, çerez gibi paketlerinin içi alüminyum kaplı. Bu nedenle geri dönüşemiyor.
Kasap ve dondurucu kağıtları da plastik ile kaplı oldukları için geri dönüştürülemezler.
Geri dönüşüm tesislerinde kaynak ve çok fazla enerji harcanıyor. Hem bu işlemle havaya gazlar salınıyor hem de düşünemeyeceğimiz kadar su ve elektrik tüketiliyor. Yani bu da sandığımız gibi temiz bir süreç değil.
O sebeple atıksız yaşama yönelmek, kullandığımız ürünleri “çöp” olmayan alternatiflerle değiştirmek en faydalısı!
BUE Farm olarak her alanda okuryazarlığı kendimize bir misyon edindik. Şeffaf, tertemiz gıdalar üretiyor, aynı zamanda bu gıdaların yolculuklarını paylaşarak da gıda okuryazarlığını artırıyoruz. Fakat her şey burada bitmiyor, atıklarımız da günden güne çoğalıyor. Burada da farkındalığınızı geliştirmeyi çok isteriz.
Sen bir adım at, gerisi çok güzel gelecek. Çünkü ilham yayılabilen bir şey 🙂
Yorum yap